Tanssijoille

Oman lapsen harrastamista seuratessani heräsi minulle ajatus tanssijoiden lihashuollon tärkeydestä.

Huomaan jo ala-asteikäisen tyttäreni koulun penkillä viettämän ajan tekevän virheasentoja hänen kehoonsa ja tanssitreenien ynnä muun harrastamisen välillä tuottavan lihasjännitystä ja kipuja kasvavaan kehoon. Joten mitenköhän on meidän aikuisten ergonomian laita? Ja laukaiseeko liike jännitykset vai pahentaako niitä?

Tanssiasento kiristää lihaksia ympäri kehoa
- Käsien liike jännittää käsien omien lihasten lisäksi lapojen välit, niskan ja hartiat.
- Oikea tanssiasento hitusen polvet koukussa jännittää reidet edestä ja takaa sekä lonkankoukistajat.
- Korkokengät sallivat pohjelihaksen olla supistuneessa asennossa ja muuttaa nilkan asentoa.
- Pieni esiintymisjännitys tuntuu koko kehossa.

Jokainen tanssiliike on kaunis ja eläväinen, mutta virheaskeleen sattuessa siitä ei kärsi ainoastaan tanssin sulavuus vaan myös kehosi. Myös valmis epätasapaino lihaksissa esim. lastenhoidon tai työasennon seurauksena voi pahentua, jos kehon virheasentoja ei korjata.

Perustana lihashuollossa on tottakai huomioitava liikunta suhteessa venyttelyyn ja lepoon sekä kehon ravitseminen ja oikea nesteytys.
Jos kuitenkin kehossasi kireyksiä tuntuu, voi lihaksia rentouttaa joko hieronnalla tai Kalevalaisella jäsenkorjauksella tarpeen mukaan.

Hieronnalla voi auttaa lihaksia toipumaan kovasta treenistä tai poistaa olemassa olevia särkyjä. Hierottavan alueen voi valita ja yhdistellä tarpeen mukaan; jalat, selkä, niska-hartiaseutu tai kädet.

Kalevalaisella jäsenkorjauksella autetaan lihaksia toipumaan ja samalla korjataan kehon mahdollisia virheasentoja (esim. nilkan nyrjähdyksen seurauksia), jotta uusia ongelmia ei pääsisi syntymään. Jäsenkorjauksessa keho käsitellään jalanpohjista päähän saakka. Huomioithan, että jäsenkorjauksen jälkeen, on syytä ottaa pari-kolme päivää rauhallisesti eli ei treenejä!